Søndag 26. mai startet 38 telepensjonister og venner av telepensjonister en reise til Krakow i Polen. Første strekning var med buss til Stjørdal, der vi overnattet på Rica Hell. Neste morgen var det opp i otten for å fly fra Værnes til Gardermoen, og deretter lang vandring gjennom terminalbygget for å komme frem til avgangsterminalen for Krakow-flyet.Huset til venstre er bygget i såkalt Zakopane-stil, og her inntok vi en utmerket lunch.
Krakow-033 Rigmor og Erling foran en bronsestatue av den polskfødte pave Johannes Paul 2. som også har vært biskop i Krakow.
Turen til Krakow ble en uke med masse inntrykk: Byvandring i Krakow, besøk i de berømte saltgruvene og besøk i konsentrasjonsleirene i Auschwitz. En dagstur til den kjente vintersportbyen Zakopane i et strålende vær var kanskje prikken over i’en. Zakopane ligger helt sør i Polen, ved foten av Tatra-fjellene i Karpatene. Det ble vandring i Zakopanes sentrale gate – Krupowki-gaten – som ligger 838 m.o.h.
Her følger en rekke bilder fra turen. Jeg kommer ikke til å skrive så mye, men heller la bildene tale for seg selv. Noen bilder vil jeg imidlertid legge litt tekst på.
Bildene som kommer nå viser først byvandringen sammen med guiden vår:
BYVANDRING I KRAKOW: Bildene Krakow-06, 09, 19-21, 24, 40, 42, 43, 45
SALTGRUVENE:
Nå er turen kommet til saltgruvene i Krakow. I første omgang 54 meter under jorden og over 300 trappetrinn ned. Deretter gikk vi gjennom gruveganger til vi var nede på 135 meter under bakkenivå. Saltet som ble utvunnet her var verd sin vekt i gull, og inntektene var med på å bygge opp Krakow i sin tid. I dag er det et godt besøkt museum:
Krakow-61, 62, 68, 74, 76,
Under: Fangebrakker, som i utgangspunktet var konstruert for 54 hester, men som huset opp til 1000 jøder. Mange av brakkene ble brent av nazistene i et forsøk på å slette alle spor da krigen gikk mot en slutt, men ruiner viser med all tydelighet det store antall brakker i denne tilintetgjørelsesleiren. Noen brakker fikk man ikke tid til å slette, og de forteller med all gru om de forholdene fangene levde under:
KVELDSKONSERT: Krakow-095
Programmet inneholdt bl.a. Corellis «Concerto Grosso Op. 6 No. 9», Vivaldis «Årstidene» og «Over the Rainbow» av Arlen, for å nevne noe. Med andre ord: Litt for enhver smak. Musikerne høstet stor applaus og bukket dypt.
-096